Rose Tremain: Gustav-szonáta – könyvajánló

gustav_sonata

Gustav Perle egy svájci kisvárosban nő fel, ahol a II. világháború szörnyűségeiből csak halk visszhang jut el. Egyedüli gyerekként nevelkedik imádott édesanyjával, Emilie-vel, aki meglehetően mogorván bánik vele. Összebarátkozik egy vele egykorú tehetséges és jó eszű zsidó fiúval Anton Zweibellel, az ígéretes zongoristapalántával.
A regény Gustav családjának történetét követi nyomon, feltárja az anya antiszemitizmusának gyökereit, amelynek kihatása lesz fia és legkedvesebb barátjának életére is. Visszatekintés a háborús évekre és egy lelkiismereti ügy kellemetlen következményeire, és előre nézés két életútra, két karrierre; egy szállodatulajdonoséra és egy zongoraművészére.
Gustav-szonáta a barátságról szól: a szenvedélyes szeretetről, az eltávolodásról és a küzdelemről. Erőteljes és mélyen megindító mű az egyik legnagyobb kortárs regényíró tollából. (forrás: 21.szazadkiado.hu)

Olvasnivaló:
Erőteljes történet két fiú bonyolult barátságról a háború idején (KultúrPara)
A titkok miatt az elme néha saját történeteket teremt a múltból (Könyves Blog)

Share

Berg Judit: Tündérváros – könyvajánló

tundervaros
REGIONÁLIS OLVASÁSI VETÉLKEDŐ 2015
GYERMEKEKNEK AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK

Immáron harmadszor olvashatjuk Panka és Csiribí történeteit. A napos-szeles-havas mesék után következtek a járműves (biciklis, mentőautós, vonatos) mesék, ebben a könyvben pedig különféle mesterségeket ismerhetünk meg, az orvostól kezdve a tűzoltókon keresztül a cukrászig. A kis tündérek meglátogatják barátjukat, Bonifácot Tündérvárosban. És amit már mindenki nagyon várt: Panka mindent megtesz azért, hogy végre-valahára ő is megtanuljon repülni. (forrás: pagony.hu)

Ajánljuk:
Berg Judit meséi (bergjudit.hu)
Panka és Csiribí (moly.hu)

Share

Haán Lajos: Békés vármegye hajdana – könyvajánló helytörténeti témában

bekes_varmegye_hajdana
REGIONÁLIS OLVASÁSI VETÉLKEDŐ 2015
HELYISMERETI TÉMAKÖR

Október 5-től keresse a kérdéseket!

Haán Lajos egykori békéscsabai evangélikus lelkész eredetileg 1870-ben megjelent kétkötetes munkája (Pest, Lauffer, 1870. ) mondhatni választott megyéje és annak települései történetét dolgozza fel. A mű első darabja a Történelmi rész a tényleges történetírás, melynek első részében a szerző időrendben haladva, majd általánosságban mutatja be a vármegye történetét. Haán Lajos külön foglalkozik e táj viszontagságaival, a magyarok bejöveteléig, majd ismerteti a középkori eseményeket, a török uralom évszázadait, s végül a visszakebelezés utáni évtizedeket. Az első rész második felében a szerző foglalkozik a vármegye nevének eredetével, változó határterületével, majd címerével és pecsétjével, földrajzi viszonyaival, a megye újratelepülésének történetével, lakosaival, egyházi ügyeivel, kulturális életével és közigazgatásával is. A kötet második fele ábécé sorrendben egymás után mutatja be a vármegye településeinek történetét.

Share

Állathősök – gratulálunk a nyerteseknek!

kutyus_konyvekkel
Hamarosan postázzuk az ajándékkönyveket legutóbbi játékunk  szerencsés nyerteseinek:

Lengyel Máté (Bács-Kiskun megye)
Makoviczki Dóra (Békés megye)
Andó Nóra (Csongrád megye)

Emlékeztetőül a kérdések és a helyes válaszok:

Fekete István Bogáncs című regényében milyen kutyafajta a főszereplő?
puli
pumi
kuvasz

Erich Kastner ifjúsági regényében, A két Lottiban először az udvari tanácsos kutyája veszi észre, hogy valami változás van. Mi a neve a kutyának?
Pepike
Resi
Ilse

Vicki Myron regényében Dewey a könyvtár macskája. Hogyan kerül a cica a könyvtárba?
A könyvtár igazgatója viszi be
Az ajtóban találják
A könyvcsúszdán keresztül

Mivel a ” nagy játék” még egy hónapig tart, lesz időnk újabb apró feladványokra. Továbbra is játsszanak velünk – érdemes!

Share

Suzi titkos naplója / Paul titkos naplója

20130408_olvaso_del-alfold_07
Még hogy mi nem olvasunk?! 5.
A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

Mi lehet annál érdekesebb, mint ugyanaz a  történet egy fiú és egy lány szemszögéből?! Suzi titkos naplója / Paul titkos naplója, Christine Nöstlinger nagysikerű könyve épp erről szól! Számos, érdekes, meglepő fordulat! Sajnos, a kétegyházi sorozat is a befejezéséhez érkezett, de a könyvtárakban rengeteg jó könyv vár még Rátok felfedezésre!

 • Márki Sándor Általános Iskola, Kétegyháza
  2013. április 8.
Share

Elolvastam – megfőztem – kóstold meg!

magyaros_etel
A tájegység jellegzetes ételei, helyi specialitások

Az Irodalom a konyhában programsorozat 4. foglalkozása

Csanádpalotán:
"Ízében él a nemzet" – kedvenc receptek cseréje, saját specialitások kóstolója, palotai finomságok Belláné Varga Magdi fakanalából
A zsűri tagjai: a programsorozat összeszokott 10 fős társasága, akik már nagyon várják, hogy kóstolhassanak!

Földeákon:
Válogatás a környék irodalmából: Rozsnyai János: Vizek között, Jámborné Balog Tünde: Árapály a vizes utcán, a Marosvidék kulturális folyóirat írásai – az írások nyomán beszélgetés régi időkről, régi emberekről
Előadó: Juhászné Józsa Regina

 • Városi Könyvtár, Csanádpalota
  2013. február 27.
 • Művelődési Ház és Könyvtár, Földeák
  2013. március 19.
Share

Michael Ende: Momo

ende_momo

A Még hogy mi nem olvasunk! 6. osztályosoknak szóló programsorozat 2. foglalkozása

Michael Ende regényéből “megtudhatjuk, hogy életünk minden órája egy rózsa, ami kinyílik, majd egy óra elteltével elhervad. Vissza nem hozható… Az időnk felől szabadon dönthetünk. Odaajándékozhatjuk szeretteinknek, mint ahogy azt a kalandos regény főszereplője is teszi, vagy az időnk rabjává is válhatunk, amiről a könyv szól. Annyi bizonyos, spórolni nem éri meg vele…” (lurkovilag.hu)

A résztvevők részleteket hallgatnak meg és olvasnak fel a regényből, majd beszélgetnek arról, kinek mi jelenti a legtöbb örömöt abban, ha szabad idővel rendelkezik, és hogyan szereti azt eltölteni.

Előadó: Juhász Orsolya

 • Általános Iskola, Balástya
  2013. február 20.

 

Share

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek ErdőA Négyszögletű Kerek Erdő Lázár Ervin klasszikus meséje Mikkamakka, Ló Szerafin, Szörnyeteg Lajos, Bruckner Szigfrid, Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon, Vacskamati, na és persze Dömdödöm közös életéről…

A Még hogy mi nem olvasunk! 3-4. osztályosoknak szóló programsorozat 2. találkozóján folytatjuk az ismerkedést Lázár Ervin mesevilágával. Beszélünk  barátságról, elfogadásról és megértésről, majd mindezt versbe öntjük. Ja, és rajzolunk is!

 • Gregus Máté Iskola, Székkutas
  2012. december 13.
Share