Varró Dániel: Túl a Maszat hegyen; Weöres Sándor: Apám kakasa

DSC00876
Még hogy mi nem olvasunk?! 5.
A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

Véget ért a Még hogy mi nem olvasunk?! programsorozat mezőhegyesi állomása. A résztvevők egyetértettek abban, hogy sajnálják, hogy véget ért ez a különleges kalandozás a könyvek és az olvasás birodalmában. Szerencsére, egy jó könyv bármikor kéznél van a könyvtárban, és már folytatódhat is a kaland! Az olvasás kalandja, amely csodás, véget nem érő, lassan és csodálatosan hömpölygő folyam.

Az 5. alkalom során Varró Dániel: Túl a Maszat hegyen és Weöres Sándor: Apám kakasa könyveket ismerték meg a 3. osztályosok. Közeleg a szünidő! Újabb kalandra fel!

 • József Attila ÁMK, Mezőhegyes
  2013. május 10.
Share

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

tunderboszorkany
Még hogy mi nem olvasunk?! 3.
A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

Részlet a fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlható regényből:

“Iskolánk fennállásának 100. évfordulójára az idei tanévben olvasási versenyt rendezünk. A versenyt az nyeri, aki a legtöbb könyvet elolvassa. Az elolvasott könyvek íróját és címét minden hónap 13. napján lehet bediktálni a könyvtárosnál az 1. és a 3. szünetben. Felhívom az összes tanuló figyelmét arra, hogy csalni nem érdemes, mert lehetetlen! A nyertesre komoly jutalom vár. Utolsó határidő május 13. ”

 • Általános Iskola és Óvoda, Okány
  2013. április 26.

 

Share

Verset olvasni jó!

varro_maszatlackfi_apam_kakasa

A Még hogy mi nem olvasunk! 6. osztályosoknak szóló programsorozat 5., egyben utolsó találkozásán versek kerülnek terítékre.

“Varró Dániel két dolgot vesz roppant komolyan, a költészetet és a gyerekeket – minden további, a mese is, a regény is ebből következik. Varázslatos könyv, akár ha Petőfit, Weörest és Kormost gyúrta volna össze egy tündéri kéz.” (Parti Nagy Lajos)

Lackfi János: De szeretnék korán kelni…

De szeretnék korán kelni,
Sóskával spenótot nyelni,
Jégeralsót, sapkát venni,
Szülői szidást viselni.

Amíg nekem prédikálnak,
Felveszem jégergatyámat,
Így aztán fű-fa láthatja,
Milyen frankó jégergatya!

Nem is veszek rá más gatyát,
Utca hosszat mutogatják!
Félrecsapom majd a sapkát,
Hej, boldog boldogtalanság!

 • Általános Iskola, Balástya
  2013. április 16.

 

Share

Christine Nöstlinger: Suzi titkos naplója / Paul titkos naplója

suzi_titkos_naploja
Még hogy mi nem olvasunk?!  5.
A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

A kiskamasz Paul vidéken töltött évek után újra a fővárosba kerül édesanyjával. Nem önszántából. Szerette a természet közelségét, nehéz volt a válás barátaitól. Még szerencse, hogy a régi városi iskolájában folytathatja tanulmányait. Vagy mégsem olyan nagy szerencse? A barátai megváltoztak. Különösen Suzi, aki nemrég még a legjobb pajtása volt. Most mással súg-búg, őt pedig semmibe sem veszi. Mi történt? Paul sehogy sem érti. És menekülne: el a városból… Suzi másként látja a dolgokat. Ő úgy érzi, Paul változott meg, de nagyon. Pökhendi lett, örökké dicsekszik, hazudozik. És különben is: mikor volt az, amikor barátok voltak? Ma másvalaki a barátja, ezt Paulnak is meg kellene értenie! A két szereplő naplójából megtudhatjuk, hogyan látják ugyanazokat az eseményeket, s van-e remény az egyiküknek sem kellemes helyzet feloldására.

Kétfelől olvasható könyv.

 • Arany János Általános Iskola és Könyvtár, Geszt
  2013. április 11.
Share

Suzi titkos naplója / Paul titkos naplója

20130408_olvaso_del-alfold_07
Még hogy mi nem olvasunk?! 5.
A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

Mi lehet annál érdekesebb, mint ugyanaz a  történet egy fiú és egy lány szemszögéből?! Suzi titkos naplója / Paul titkos naplója, Christine Nöstlinger nagysikerű könyve épp erről szól! Számos, érdekes, meglepő fordulat! Sajnos, a kétegyházi sorozat is a befejezéséhez érkezett, de a könyvtárakban rengeteg jó könyv vár még Rátok felfedezésre!

 • Márki Sándor Általános Iskola, Kétegyháza
  2013. április 8.
Share

Christine Nöstlinger: Suzi titkos naplója / Paul titkos naplója

suzi_titkos_naploja

A Még hogy mi nem olvasunk! 6. osztályosoknak szóló programsorozat 4. foglalkozása

Christene Nöstlinger osztrák írónő kiskamaszokhoz szóló regényei a korosztály mai problémáiról szólnak, olyanokról, mint a barátság, a kamaszszerelem, a kamaszok elmagányosodása a rohanó világban, a csonka családban való létezés, a felnőttek, köztük a szülők élet- és gondolkodásmódjának kritikája.

A foglalkozás résztvevői megismerkednek a napjainkban egyre népszerűbb naplóregény jellemzőivel – sőt, maguk is megpróbálkozhatnak a naplóírással.

Szó lesz még barátságról és elszigeteltségről, előítéletekről és elfogadásról, a különböző kultúrák találkozásáról.

Előadó: Juhász Orsolya

 • Általános Iskola, Balástya
  2013. április 4.

 

Share

Janikovszky Éva: Ha én felnőtt volnék

Még hogy mi nem olvasunk?! 4.
A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

“Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép, mindig tudták, hogy kire hasonlítok… Amióta nagy vagyok, és ütődött és nyegle és idétlen, csak ülnek és sóhajtoznak, hogy kire ütött ez a gyerek.” (részlet a könyvből)janikovszky

További ajánlott olvasmányok:
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló
Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta
Darvasi László: Trapiti

 • József Attila ÁMK, Mezőhegyes
  2013. március 22.

 

Share

Michael Ende: Momo

ende_momo

Még hogy mi nem olvasunk?!
4.
A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

Momo története a fantázia világában játszódik, a Soha és Sehol birodalmában, avagy a kitágított, időtlen jelenben. Nem királyfiak, tündérek és varázslók népesítik be ezt a birodalmat, helyszíne egy modern nagyváros, valahol Dél-Európában. De ha ezt a világot Momónak és barátainak szemével látjuk, kiderül, hogy a mi korunk sem szegényebb csodákban és titkokban, mint a rég letűntek.

 • Arany János Általános Iskola és Könyvtár, Geszt
  2013. március 21.

 

Share