Borbás Marcsi Földeákon és Csanádpalotán

foldeak_borbas
Irodalom a konyhában 5.

Ez történt Földeákon:
2013. április 10-én 5. alkalommal gyűltek össze a Kavar a nagyi klub tagjai az Olvasó Dél-Alföld – Irodalom a konyhában című programsorozat zárásaként. Komoly előkészületekkel vártuk Borbás Marcsi “gasztroangyalt”, televíziós személyiséget. Velünk tartott Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója, Dobosné Brezovszky Anikó osztályvezető és Fodor Mónika könyvtáros kolléganő szintén a Somogyi-könyvtárból.  A Kavar a nagyi klub minden tagja részt vett az előkészületekben. A falubeli és szegedi résztvevőkkel együtt kb. ötvenen gyűltünk össze a könyvtárban, a vendégeket friss, meleg töpörtős pogácsával, túrós pogácsával, sajtos tallérral és kávéval vártuk.

Megérkezett Borbás Marcsi, aki kedves mosolyával rögtön levett bennünket a lábunkról. Először benézett a konyhába, ahol szorgos munka folyt: készült az ebéd. A könyvtárban beszélt a régi idők szakácsairól, rövid részleteket olvasott fel „főzős” irodalmi művekből. Arról is beszélt, hogy milyen fontos lenne, ha magunk megtermelnénk a zöldségeket, gyümölcsöket, nem ennénk annyi vegyszert. Ha a csirkét, sertést is magunk nevelnénk, nem lenne az étrendünkben annyi „mű-ennivaló”, adalék, ízfokozó. Nagyon helyeselte, hogy a Kavar a nagyi klub visszanyúl a régi idők egyszerű ételeihez, a nagyik előkotorják a félig már feledésbe merült recepteket.

Gyorsan eltelt az idő, emlékül adtunk egy „kiskas” ajándékot: túrót, tejfölt, szalámit, édes és erős darált nyers paprikát, tojást, lekvárokat, nyakláncot, mind kézi készítésű, házi termék. Több vendég is hozott neki ajándékot. A klub pólóját és kötényét is felvette és közös fotó is készült vele. Mindenki emlékbe kapott egy kis nagyi receptes füzetet, amit Marcsival dedikáltathatott a találkozás emlékére. Ebédre régi finom ételeket készítettek tagjaink: piros borsóleves, szilvalekváros, birslekváros és túrós derelye készült, utána édes és sós túrós lepény, málé és hájas kifli zárta a sort. Ebéd után Marcsi elbúcsúzott, mert tovább kellett utaznia. Nagyon örültünk, hogy vendégül láthattuk, nagy megerősítés nekünk, hogy jó úton járunk, mert meg szeretnénk őrizni nagyanyáink lelkületét, receptjeit, életmódját.

csanadpalota_borbas
Csanádpalotai beszámoló:

Az irodalmi menüsor 5., utolsó fogása a desszert igazi csemegének ígérkezett mikor a ”MENÜEST étlapját” átnéztük. A kis csoport – jó néhány érdeklődővel kibővülve-  nagy örömmel, izgalommal jött szerdán délután , hogy találkozzunk az ismert műsorvezetővel . Kicsit döcögősen indult a kérdezgetés, de a “Gasztroangyal” tényleg pont olyan kedves, mosolygós, közvetlen mint a műsoraiban – mindenkit levett a lábáról. Úgy beszélgetett az itt lévőkkel teljesen hétköznapi és különleges főzési dolgokról, mintha nem is most találkoztunk volna először. Persze mindenről kérdezgették, a forgatásokról, a helyszínekről, az ottani főzésekről….

Összefoglalva: Csanádpalotán a menüest/menüestek résztvevői igazán jól érezték magukat, és már azt kérdezték, hogy mikor lesz hasonló programsorozat, mert itt a helyük!

 • Művelődési Ház és Könyvtár, Földeák
  2013. április 10.

 

 • Városi Könyvtár, Csanádpalota
  2013. április 10.
Share

Gasztronómiai barangolás a magyar irodalomban Borbás Marcsival

borbas_marcsi
Az Irodalom a konyhában programsorozat 5. (záró) foglalkozása

Borbás Marcsi  televíziós műsorvezető, szerkesztő több műsorában, előadásában, írásában foglalkozik a hazai gasztronómia és a magyar irodalom kapcsolatával. Elegendő, ha a Gasztroangyal című televíziós sorozatra vagy a Magyar Konyha szakfolyóirat hasábjain megjelenő Borbás Marcsi konyhája című írásokra gondolunk. Képernyőn és papíron egyaránt szívesen kelti életre régi idők étkezési szokásait, melyek a magyar írói hagyományban is nyomon követhetők.
A programsorozat zárórendezvényén “gasztrotörténetek” és legendás receptek kerülnek terítékre csipetnyi irodalommal fűszerezve.

 • Városi Könyvtár, Csanádpalota
  2013. április 10.
 • Művelődési Ház és Könyvtár, Földeák
  2013. április 10.
 • Somogyi-könyvtár, Szeged
  2013. április 10.

 

Share

Elolvastam – megfőztem – kóstold meg!

magyaros_etel
A tájegység jellegzetes ételei, helyi specialitások

Az Irodalom a konyhában programsorozat 4. foglalkozása

Csanádpalotán:
"Ízében él a nemzet" – kedvenc receptek cseréje, saját specialitások kóstolója, palotai finomságok Belláné Varga Magdi fakanalából
A zsűri tagjai: a programsorozat összeszokott 10 fős társasága, akik már nagyon várják, hogy kóstolhassanak!

Földeákon:
Válogatás a környék irodalmából: Rozsnyai János: Vizek között, Jámborné Balog Tünde: Árapály a vizes utcán, a Marosvidék kulturális folyóirat írásai – az írások nyomán beszélgetés régi időkről, régi emberekről
Előadó: Juhászné Józsa Regina

 • Városi Könyvtár, Csanádpalota
  2013. február 27.
 • Művelődési Ház és Könyvtár, Földeák
  2013. március 19.
Share

Töltsünk együtt egy izgalmas estét! Film, irodalom, zene a finom falatokról

babette_lakomaja
Az Irodalom a konyhában programsorozat 3. foglalkozása

Földeákon a beszélgetést Rakonczai Katalin és Farkas Sándorné vezette.
Filmvetítés: Babette lakomája (rendező: Gabriel Axel, író: Karen Blixen, színes, magyarul beszélő dán filmdráma, 1987)
A film szigorú, protestáns szereplői a francia házvezetőnő különleges búcsúvacsorája, lakomája nyomán fedezik fel újra az élet örömét és a konyhaművészet titkait.

julie_juliaCsanádpalotán a beszélgetést Makán Andrásné és Molnárné Haluska Margit vezette.
Filmvetítés: Julie & Julia – Két nő, egy recept (rendező: Nora Ephron, író: Julie Powell, színes, magyarul beszélő amerikai filmdráma, 2009).
Julie, a harmincas írónő alkotói válságban szenved. Elhatározza, hogy egy év alatt megfőzi az összes receptet, ami Julia Child híres, a francia szakácsművészetről írt könyvében található, és internetes blogban számol be az ezzel kapcsolatos élményeiről. Julia Child élete is megelevenedik, aki a második világháború után Párizsba költözik külszolgálatot teljesítő férjével. Az asszony elfoglaltságot keres és talál is magának. Érdeklődése a francia konyhaművészet felé fordul, felfedezvén, hogy az evés a társadalmi érintkezés egyik formája, és a hozzávaló ételt művészi módon is el lehet készíteni. (port.hu)

 • Művelődési Ház és Könyvtár, Földeák
  2013. február 5.
 • Városi Könyvtár, Csanádpalota,
  2013. február 6.
 • Somogyi-könyvtár, Szeged
  2013. március 20.
Share

„Regényes” világkonyha

vilagkonyha
Az Irodalom a konyhában programsorozat 2. részének témája: népek, országok ételei az irodalomban

Ajánló:
Világkonyha – országok, városok, receptek
Mindmegette – világkonyha

A szerb, román, görög és roma konyha „irodalmi” bemutatása meghívott előadók, illetve a helyi nemzetiségek képviselőinek segítségével

A beszélgetés témája: „Mutasd az asztalod, megmondom ki vagy!?”
A szegedi program előadója Danis Lídia színművész.

Földeákon a görög konyha irodalmi bemutatására vállalkoztak Juhászné Józsa Regina “séf” vezetésével.
Mesék olvasása: A lány, aki gyöngyöt sírt és rózsát nevetett, A királykisasszony találós kérdései, A világszép leány, Vízitündér Nereida. A görög mesékben is megtalálhatók azok a motívumok, amelyek a magyar népmesékben is: találós kérdésekre válaszolás, a királyfi elindul szerencsét próbálni, a segítőkész leány megjutalmazása és a rest leány megbüntetése, stb.

 • Városi Könyvtár, Csanádpalota
  2013. január 9.
 • Művelődési Ház és Könyvtár, Földeák
  2013. január 22.

 

 • Somogyi-könyvtár, Szeged
  2013. február 13.
Share

A magyar irodalom híres „szakácsai”Az Irodalom a konyhában programsorozat 1. része irodalmunk szakácsai és ínyencei közül emel ki néhányat.

Linkajánló a témakörben:
Krúdy Gyula: Az emlékek szakácskönyve
Híres emberek – kedvenc ételek
Toll és Ínyesmesterség – Szakácskönyv “az irodalmi örömök régiójában” és a cenzúra árnyékában
Magyar írók nagy (és kis) vacsorái (ebédei)

Előadó: Bíró-Balogh Tamás – SZTE Modern Magyar Irodalom Tanszék, tud. segédmunkatárs

 • Művelődési Ház és Könyvtár, Földeák
  2012. december 4.

 • Városi Könyvtár, Csanádpalota
  2012. december 4.

 • Somogyi-könyvtár
  2012. december 19.
Share