2015 az olvasás éve lesz?

olvasas2015Ki tudja? A világhálón vannak erre utaló jelek…

Könyvolvasásra buzdít a Facebook alapítója
Mark Zuckerberg A Year of Books (könyvek éve) címmel nyitott új honlapot, amelyen időről időre bejelenti az újabb kötet címét, közös olvasásra és arra biztatja követőit, hogy osszák meg gondolataikat a tárgyalt műről, és bátran ajánljanak új olvasmányt is. (tovább: origo.hu)

50 könyv 1 év alatt
Az elmúlt év a kihívások éve volt sok területen; ráadásul gyorsan terjedt a közösségi oldalakon a jegesvödör-kihívás és a versek megosztása. Az idei év első kihívása pedig az olvasásról szól: egy év alatt olvass el 50 különböző könyvet!
Sokféle téma, sokféle stílus szerepel a listán, így kedved és hangulatod szerint választhatsz közülük. A lényeg, hogy az év végére mindegyiket teljesítsd. (tovább: szeretlekmagyarorszag.hu)

Kapcsolódó képek:

Share

Egy örökzöld téma: hogyan szerettessük meg gyermekünkkel az olvasást?

olvasogyerek
Avagy: ötletek a világhálóról 2014 nyarán

“Hogyan nevelhetünk könyvmolyokat a digitális korban?
… az olvasást interaktív élménnyé kell tenni. Fontos, hogy az olvasás ne érjen véget a könyv letételével. Az olvasásélmény megbeszélése, kitárgyalása, vagy az olvasott jelenetek eljátszása is fejlesztheti ezt az interaktív viszonyt a könyvekkel szemben. Emiatt nagyon fontos, hogy a gyerek úgy érezze, ő választ.” (tovább: hvg.hu)

“Ne erőltesd az olvasást! A vakáció nem arról szól, hogy minél több könyvet elolvasson a gyerek. Nem kell forszíroznunk az olvasást, hanem hagyni, hogy kicsit kiszellőztesse a fejét, élvezze a nyár egyéb örömeit. Fontos, hogy az olvasás tényleg élmény és kikapcsolódás legyen neki a jövőben is, ne kényszernek érezze azt. Így ha egy általad kevésbé kedvelt író könyvét szeretné elolvasni, vagy olyan könyvet választ, amit te magadtól sosem adtál volna neki, inkább ne szólj bele a döntésébe, lehet, hogy pont az a könyv fogja megszerettetni vele az olvasást.” (tovább: babamama.hu)

És ahogy a szakemberek látják – egy kerekasztal-beszélgetés megállapításai:
“Nem hülye a gyerek, csak nem tetszik neki!
… Ma a szülőknek nehezebb a helyzete – egyfelől egyre szélesebb a gyermekkönyv-kínálat, amiből nem könnyű kiválasztani a tényleg jót és korosztályhoz illőt, másfelől viszont a fiatalokat inkább a tévé és a számítógép vonzza, így nagyon ügyesen kell megtalálni és kezükbe adni azt a könyvet, amit elolvasnak, és kedvet kapnak a továbbiakhoz…
… Minden tizedik gyerek olvasási nehézségekkel küzd, ennek sok esetben a félelem áll a hátterében. Az iskolai számonkérés, az eredményorientáltság elveszi az olvasás örömét, helyette a stressz marad.” (tovább: olvasasklinika.hu)

Kapcsolódó képek:

Share

Múzeumok Könyvtári Éjszakája a szegedi Somogyi-könyvtárban

muzeumok2014

Az ország sok más kulturális intézményéhez hasonlóan a szegedi Somogyi-könyvtár is “egyéjszakás kalandra” hív június 21-én, hogy “minél több kulturális élmény szülessen”! A könyvtári éjszaka természetesen az olvasásról szól, csak egy kicsit másképpen: különleges, régi, féltve őrzött, ritka könyvek lapjai tárulnak fel a kései látogatók előtt. A máskor zárt gyűjtemények kincseiből tekinthetnek meg egy-egy válogatást azok, akik Szent Iván éjjelén betérnek a könyvtárba.
A legkisebbeket este 10 óráig játékos feladatokkal várják a gyermekkönyvtárban.

RÉSZLETES PROGRAM 18.00–24.00

Kapcsolódó képek:

Share

Nógrádi Gábor a szegedi Somogyi-könyvtárban

nogradi_gabor
Május 5-én, hétfőn délután fél 3-tól sok-sok gyermek (és felnőtt) nagy kedvence, Nógrádi Gábor találkozik olvasóival a szegedi Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában. (Szeged, Dóm tér 1–4.)

“Gyerekkori naplójegyzeteim szerint mindig költő, illetve író akartam lenni, de ezt nem mertem akkoriban bevallani.
Hetedik-nyolcadik osztályban mindenkinek azt mondtam, hogy újságíró leszek. Azt könnyebben elfogadták. Ehhez a foglalkozáshoz sem vezetett azonban könnyű út. Nagy kacskaringók után, huszonkilenc évesen kerültem az Új Tükör című kulturális magazin szerkesztőségébe, és újságíró voltam 16 évig… Az álmok majdnem mindig megvalósulnak, ha nagyon akarjuk…” (nogradi.hu)

Az elmúlt negyven évben öt verseskötete, húsznál több ifjúsági könyve jelent meg, és írt számos hangjátékot, tévéjátékot és filmet is – olvashatjuk a Móra Kiadó honlapján.

A népszerű televíziós műsor, a Ridikül weblapján a legfrissebb sikerekről is olvashatunk: 2013-ban a könyvhét nyitónapján adták át az IBBY Év Gyermekkönyve 2012 díjait. Nógrádi Gábor több évtizedes írói munkássága elismeréséül életműdíjat vehetett át. Ugyanebben az évben a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének alakításáért végzett kiemelkedő munkásságáért Nógrádi Gábor írónak ítélték oda a Janikovszky Éva-díjat.

Kapcsolódó képek:

Share

Ismét Könyvfesztivál!

konyvfesztival_2014
Bár nem dél-alföldi esemény, de bizonyára sok helyi könyvbarát is felkeresi majd a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál standjait és programjait.

A fesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket – olvashatjuk a fesztivál honlapján.

A “vendéglistán” több olyan író nevével találkozhatunk, akik az Olvasó Dél-Alföld programsorozat rendezvényeinek is résztvevői voltak – személyesen vagy alkotásaik közvetítésével, illetve a honlap könyvajánló rovatában kínáltuk olvasásra valamely művüket.

Aki teheti, ne hagyja ki a könyvünnepet – Millenárisra és standokra fel!

Kapcsolódó képek:

Share

Szereti Ön Mórát? Szavazzon kedvenc könyvére!

mora_emlekev

2014-ben születésének 135. és halálának 80. évfordulóján a szegedi Somogyi-könyvtár kiállítással, rendezvényekkel emlékezik Móra Ferencre, egykori igazgatójára,  a sokoldalú íróra, könyvtárosra és muzeológusra.

A könyvtár 2011-ben indította útjára hagyományteremtő szándékkal Egy város – egy könyv című olvasásnépszerűsítő programját, melynek lényege, hogy Szegeden minél többen olvassák el egy – a városhoz kötődő – szerző művét.
Idén az Önök választása alapján a legtöbb szavazatot elérő Móra-mű lesz „a város könyve”, melyet a Somogyi-könyvtár honlapján felsorolt 5 kötet (Aranykoporsó, A didergő király, Ének a búzamezőkről, Kincskereső kisködmön, Rab ember fiai) közül választhatnak ki.
A választásra kínált műveket – más Móra-kötetek társaságában – a Magyar Elektronikus Könyvtárban is “fellapozhatják” – A didergő király meséje a Csicseri történet című kötetben olvasható.

Kapcsolódó képek:

Share

Ki? Mennyit? Hogyan? És egyáltalán…

fiatalok_konyv

2014 elején ismét néhány internetes ajánlat az olvasásról, olvasási szokásainkról (ha egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről) …

A Napi Gazdaság által említett külföldi felmérések kevés jóval biztatnak.

És hogy látjuk itthon? “Sokan gondolják, hogy a mai világban a fiatalok semmit nem akarnak olvasni – Hadas Krisztina és Réz András azonban sokkal pozitívabban látja a problémát. Hadas Krisztina szerint nem az a kérdés, hogy olvasnak-e a fiatalok, hanem az, hogy mit: ugyanis jobb, ha a ma divatos vámpír-regényeket vagy sci-fiket kedvelik, a hangsúly az olvasáson van.” (Tovább: napimama.hu)

“Egy jó könyv információval szolgál, szórakoztat, kikapcsol, tehát nemcsak okosodunk, bővíti a szókincsünket is, ami valljuk be, ránk fér. Leghasznosabb időtöltés, megdolgoztatja a fantáziánkat, elrepít olyan helyekre, ahol még sosem jártunk, más karakter bőrébe bújhatunk, új nézőpontot ismerhetünk meg.” – A Lícium Médiaportál szerint is olvasnak a fiatalok, csak másképp, máshogyan.

A magyar fiatalok alig 7 százaléka olvas naponta, ami elkeserítő mindenki számára – olvassuk a Cultura.hu oldalon. Az olvasás és a hozzá kapcsolódó programok rendkívül hasznosak, ezért a közeljövőben olvasásnépszerűsítő programokkal és pályázatokkal kívánják megszólítani a fiatalokat.

Kapcsolódó képek:

Share

Rejtő-művek – szabadon

rejto

Az Olvasó Dél-Alföld program keretében Piszkos Fred és társai címmel programsorozat kapcsolódott Rejtő Jenőhöz. Az életmű népszerűsége mit sem apadt az évtizedek múltával – a ma olvasói is nagy kedvvel veszik kézbe a P. Howard-regényeket.

2014-től a szerzői jogi akadályok is elhárultak a terjesztés útjából:  ha a lapozható példányok éppen elfogytak a közeli könyvtárban, szabadon letölthetjük kedvenc Rejtő-könyvünket az internetről. A Magyar Elektronikus Könyvtárban 37 találatot kapunk, ha Rejtő nevét beírjuk a keresőmezőbe – köztük hangoskönyveket is!

A könyvek előtt még egy kis olvasnivaló az íróról:
Rejtő Jenő, a magyar humor legnagyobbja, a regényírás utánozhatatlan nagy alakja (Történelem Klub)

Kapcsolódó képek:

Share

Kellemes ünnepeket kívánunk – sok jó könyvvel a fa alatt!

gyermekirodalmi_adatbazis

Ezúttal a Gyermekirodalmi adatbázist  ajánljuk szülők és gyermekek figyelmébe.

A Könyvtári Intézet munkatársai által készített válogatás a magyar nyelven megjelent gyermekirodalom legjavát tartalmazza rövid annotációk kíséretében, ezáltal hasznos kalauza lehet könyvtárosoknak, szülőknek, óvónőknek, tanítóknak és a gyermekolvasóknak a gyermek- és ifjúsági könyvek “útvesztőjében” – olvasható az adatbázis bevezetőjében.

A könnyebb választás érdekében az ajánlott könyveket korcsoportok és műfaj szerint is “besorolták”, sőt, külön kereshetők az inkább fiúknak vagy inkább lányoknak ajánlott művek.

A téli ünnepek idején külön felhívjuk a figyelmet az oldal Karácsonyi könyvajánlójára és egyben boldog karácsonyt és olvasmányokban gazdag új esztendőt kívánunk honlapunk minden látogatójának!

Kapcsolódó képek:

Share