Verset olvasni jó!

varro_maszatlackfi_apam_kakasa

A Még hogy mi nem olvasunk! 6. osztályosoknak szóló programsorozat 5., egyben utolsó találkozásán versek kerülnek terítékre.

“Varró Dániel két dolgot vesz roppant komolyan, a költészetet és a gyerekeket – minden további, a mese is, a regény is ebből következik. Varázslatos könyv, akár ha Petőfit, Weörest és Kormost gyúrta volna össze egy tündéri kéz.” (Parti Nagy Lajos)

Lackfi János: De szeretnék korán kelni…

De szeretnék korán kelni,
Sóskával spenótot nyelni,
Jégeralsót, sapkát venni,
Szülői szidást viselni.

Amíg nekem prédikálnak,
Felveszem jégergatyámat,
Így aztán fű-fa láthatja,
Milyen frankó jégergatya!

Nem is veszek rá más gatyát,
Utca hosszat mutogatják!
Félrecsapom majd a sapkát,
Hej, boldog boldogtalanság!

 • Általános Iskola, Balástya
  2013. április 16.

 

Share

Christine Nöstlinger: Suzi titkos naplója / Paul titkos naplója

suzi_titkos_naploja

A Még hogy mi nem olvasunk! 6. osztályosoknak szóló programsorozat 4. foglalkozása

Christene Nöstlinger osztrák írónő kiskamaszokhoz szóló regényei a korosztály mai problémáiról szólnak, olyanokról, mint a barátság, a kamaszszerelem, a kamaszok elmagányosodása a rohanó világban, a csonka családban való létezés, a felnőttek, köztük a szülők élet- és gondolkodásmódjának kritikája.

A foglalkozás résztvevői megismerkednek a napjainkban egyre népszerűbb naplóregény jellemzőivel – sőt, maguk is megpróbálkozhatnak a naplóírással.

Szó lesz még barátságról és elszigeteltségről, előítéletekről és elfogadásról, a különböző kultúrák találkozásáról.

Előadó: Juhász Orsolya

 • Általános Iskola, Balástya
  2013. április 4.

 

Share

Bosnyák Viktória regényei

tunderboszorkany

A Még hogy mi nem olvasunk! 6. osztályosoknak szóló programsorozat 3. foglalkozása

Jóhegyi Laciról első látásra bárki megmondhatja, hogy nem az iskolai focicsapat sztárjátékosa, de még csak nem is a helyi természetjárók kiválósága. Sokkal inkább megállja a helyét az a megállapítás, miszerint ő egy könyvmoly.
Mindezek ismeretében nem csoda, hogy a nyári szünet végét jelentő évnyitóra, amelyre a Békés Utcai Általános Iskolában került sor, Laci sápadtfehér bőrszínnel és zörgő csontokkal állított be, hogy megkezdje a negyedik tanévet. És már rögtön az elején vészhelyzetbe is került.
No nem azért, mintha a többiek, akik napbarnított bőrrel, a szabadban eltöltött mindenféle tevékenységtől megizmosodva jelentek meg, bántani akarták volna, egyszerűen csak nem hozott magával semmi tűrhető olvasnivalót. Ami az ő szóhasználatában annyit jelent, hogy nincs nála olyan könyv, amit kényelmesen begyűrhet a pólója alá, és így feltűnés nélkül beviheti az éppen aktuális órára, ahol aztán a pad rejtekében nyugodtan belefeledkezhet.(Tovább… ekultura.hu)

Bosnyák Viktória könyvei felhőtlen szórakoztatást nyújthatnak gyermekolvasói számára: világában könnyen tájékozódhatnak, otthon érezhetik magukat. A regények humora, nyelvi játékai fejlesztenek, és bizton számíthatnak sikerre.

Előadó: Juhász Orsolya

 • Általános Iskola, Balástya
  2013. március 13.

 

Share

Michael Ende: Momo

ende_momo

A Még hogy mi nem olvasunk! 6. osztályosoknak szóló programsorozat 2. foglalkozása

Michael Ende regényéből “megtudhatjuk, hogy életünk minden órája egy rózsa, ami kinyílik, majd egy óra elteltével elhervad. Vissza nem hozható… Az időnk felől szabadon dönthetünk. Odaajándékozhatjuk szeretteinknek, mint ahogy azt a kalandos regény főszereplője is teszi, vagy az időnk rabjává is válhatunk, amiről a könyv szól. Annyi bizonyos, spórolni nem éri meg vele…” (lurkovilag.hu)

A résztvevők részleteket hallgatnak meg és olvasnak fel a regényből, majd beszélgetnek arról, kinek mi jelenti a legtöbb örömöt abban, ha szabad idővel rendelkezik, és hogyan szereti azt eltölteni.

Előadó: Juhász Orsolya

 • Általános Iskola, Balástya
  2013. február 20.

 

Share

Ami a szívedet nyomja ─ svéd gyerekversek; Kiss Ottó: Csillagszedő Márió

szivedet_nyomjacsillagszedo_mario

A Még hogy mi nem olvasunk! 6. osztályosoknak szóló programsorozat 1. foglalkozása

A svéd gyerekversek rímtelen szabadversek, amelyek a kiskamaszkor feszítő vagy vidám, de mindenképp mindennapi gondolatait vetik fel. A magyar gyermekvers egyik legnagyobb erénye – Weöres Sándor költészetéből kiindulva – a ritmus, a költészet játékként való megjelenése. Mivel a gyermekek ezeken a változatos ritmikájú, pazar rímekben tobzódó verseken nőnek fel, az újdonság erejével hat egy másfajta versnyelv megismerése. A foglalkozás egyik célja ennek a versnyelvnek a megismertetése, megszerettetése.

Kiss Ottó: Csillagszedő Márió – Az utóbbi évek magyar gyermekköltészetének kiemelkedő alkotása 2002-ben elnyerte az Év könyve-díjat, számos feldolgozása született és több nyelvre is lefordították.

 • Általános Iskola, Balástya
  2013. február 13.

 

Share