Olvasási vetélkedő

olvasnakA DÉL-ALFÖLD LEGTÖBBET OLVASÓ TELEPÜLÉSE

A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár együttműködő partnereivel (a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárral és a békéscsabai Békés Megyei Könyvtárral) regionális olvasási/irodalmi vetélkedőt hirdet meg A Dél-Alföld legtöbbet olvasó települése címmel.

A vetélkedő célja az olvasás népszerűsítése játékos formában. Az a település lesz a nyertes, vagyis a Dél-Alföld legtöbbet olvasó települése, amelynek lakói (1 lakosra számítva) a legtöbb könyvet olvassák el a vetélkedő időtartama alatt.

A vetélkedő időtartama:     2013. február 1 – 2013. július 31.

Résztvevők
A vetélkedőben a régió településeinek lakói vehetnek részt. A részvétel feltétele legalább egy, a játékhoz tartozó feladatlap beküldése a következő adatok feltüntetésével: név, lakcím, a támogatott település megnevezése, és – ha van – az olvasójegy száma. Nem feltétel a könyvtári tagság, de plusz pontot ér, ha a játék időtartama alatt növekszik a beiratkozott olvasók száma. (Részletesen lásd az értékelésnél.)

kisfiu_konyvekkelA játék menete
A régió minden egyes települési könyvtára kap egy 200 könyvet tartalmazó könyvlistát, ahonnan olvasnivalót válogathatnak a játék résztvevői.

Ajánló lista felnőtteknek
Ajánló lista gyermekeknek

Minden könyvhöz tartozik egy 3 kérdésből álló ellenőrző teszt, melynek kitöltésével igazolják a kiválasztott könyvek elolvasását. A játékban csak a helyesen kitöltött tesztek vesznek részt. A listát úgy állítottuk össze, hogy mindenki találjon benne az érdeklődésének megfelelő olvasmányt: szerepel benne klasszikus és kortárs szépirodalom, romantikus, szórakoztató, történelmi és kalandregények, krimi, sci-fi, fantasy és természetesen gyermekeknek szánt művek is.

A beküldés módja és határideje
Az online megfejtések a Somogyi-könyvtárba érkeznek. A biankó nyomtatványon (papíron) leadott megoldásokat a települési könyvtárosok gyűjtik össze, és kéthavonta elküldik a megyei könyvárba (Bács-Kiskun megye: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár – Kecskemét, Piaristák tere 8. / Békés megye: Békés Megyei Könyvtár, Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3. / Csongrád megye: Somogyi-könyvár – Szeged, Dóm tér 1-4.). A megyei könyvtárak összesítik a megyéből beérkező feladatlapokat, és az eredményeket tovább küldik a Somogyi-könyvtárba.

A kitöltött tesztek beküldésének végső határideje 2013. július 31.
A résztvevő könyvtárak ezen a napon fogadnak el utoljára kitöltött feladatlapokat, amelyeket augusztus 5-ig kell postára adniuk az adott megyei könyvtár címére. A határidő (2013. július 31.) az online beküldött tesztekre is érvényes.

Értékelés
A játékban résztvevő települések minden elolvasott könyv után 1 pontot kapnak. (A könyv elolvasását az ellenőrző teszt helyes kitöltése igazolja.) Az összesített pontszám a települések lélekszámának arányában kerül kiszámításra.
Újonnan beiratkozott olvasóik után plusz pontokat is kaphatnak a települések. (Minél nagyobb arányban iratkoznak be a játék időtartama alatt a lakosság lélekszámához viszonyítva, annál több plusz pontot szerezhet a település. Ennek kiszámításához kérjük, hogy a résztvevő könyvtárak adják meg az újonnan belépő (nem hosszabbítás!) olvasóik számát 2013. február 1-től 2013. július 31-ig.
A vetélkedőt az összesítésben legtöbb pontot szerző település nyeri.

dijazasDíjazás
A játékban résztvevő megyék legtöbbet olvasó településeinek abszolút győztese megkapja „A Dél-Alföld legtöbbet olvasó települése” címet, a település könyvtára pedig 150.000,- Ft értékű könyvvásárlási utalványt kap jutalmul. A két másik megyéből kikerülő nyertes „A megye legtöbbet olvasó települése” cím birtokosa lesz, könyvtáruk pedig egy-egy 75.000,-Ft értékű könyvvásárlási utalványt vehet át jutalomként.
A településeknek járó jutalmak mellett három egyéni díjat is kiosztunk a résztvevő megyékben (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád) személyenként legtöbbet olvasóknak.

A díjkiosztásra ünnepélyes keretek között kerül sor 2013 szeptemberében a Somogyi-könyvtárban.

Kapcsolódó képek:

Share