“Mikor jön legközelebb Orsi néni?…”

szekkutas_utolso

Sikerrel zárult a Még hogy mi nem olvasunk?! programsorozat Székkutason.

A foglalkozásokon 3. és 4. osztályos tanulók vettek részt. A hagyományostól eltérő tanítási órák már nem voltak ismeretlenek a gyerekek előtt. “Orsi nénit” – aki “minden könyvet izgalmasan mutatott be” –  nagyon hamar megkedvelték. A gyerekek nyitottak, együttműködőek és érdeklődőek voltak, aktívan vettek részt az órákon, élvezték a játékos feladatokat, várták a találkozásokat. Néhányan már a foglalkozásokat követően kikölcsönözték és elolvasták a bemutatott művet – s egyúttal más könyvet is kölcsönöztek a könyvtárból.

Az tetszett a legjobban…
Én nagyon, nagyon, nagyon…
Részlet egy “varázsórarendből”
Bruckner Szigfrid meghívta a többieket egy esti teára…

 • Gregus Máté Iskola, Székkutas
Share

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen; Lackfi János─Vörös István: Apám kakasa

varro_maszatlackfi_apam_kakasa

A Még hogy mi nem olvasunk! 3-4. osztályosoknak szóló programsorozat 5., egyben utolsó találkozásán a verseké a főszerep.

Két kortárs kötetből válogatunk; mindkettő a magyar gyermekköltészet, gyermekvers legjobb hagyományain alapul, s a verset mint játéklehetőséget kínálja az ifjú olvasóknak. A kötetekben szereplő versek olvasása mellett a résztvevők maguk is költővé léphetnek elő.

 • Gregus Máté Iskola, Székkutas
  2013. február 7.

 

Share

Békés Pál: A Félőlény

feloleny
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kiserdő. Itt élt Rakonc, Porhany, Csupánc, na és itt élt (illetve félt) egy öreg tölgy odvában, bedeszkázott, elzárt ajtók mögött a Félőlény – akinek igazi nevére már nem is emlékszik senki. Hogy mitől félt ennyire? Szörnyek vették át az uralmat a világon, mindenféle kaszaboló, daraboló, árkoltfarkú, burkoltfarkú, nyomott és lökött rémek, akik bármelyik pillanatban itt lehetnek, és elfoglalhatják a Kiserdőt. Mi lesz az erdő lakóival, és mi lesz a Félőlénnyel? …

A Még hogy mi nem olvasunk! 3-4. osztályosoknak szóló programsorozat 4. találkozójának résztvevői részleteket olvasnak a regényből, beszélgetnek szörnyekről, majd lerajzolják őket, unaloműző történetet és verset írnak.

A Félőlény a Magyar Elektronikus Könyvtárban

 • Gregus Máté Iskola, Székkutas
  2013. január 17.
Share

Békés Pál: A kétbalkezes varázsló


Békés Pál kitűnő humorú meseregénye a kétbalkezes varázsló első nagy tettének izgalmas krónikája. Hogyan kutatja fel hősünk egy irdatlan lakótelepen Első Badar király egykori mesebirodalmának szétszórt udvartartását és a király legkisebb lányát, a szépséges Lanolint.

A Még hogy mi nem olvasunk! 3-4. osztályosoknak szóló programsorozat 3. találkozóján lesz olvasás, történetmesélés és rajzolás. A résztvevők naplót írnak valamely szereplő bőrébe bújva, sőt varázsverset is költenek!

A kétbalkezes varázsló a Magyar Elektronikus Könyvtárban

 • Gregus Máté Iskola, Székkutas
  2013. január 10.
Share

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek ErdőA Négyszögletű Kerek Erdő Lázár Ervin klasszikus meséje Mikkamakka, Ló Szerafin, Szörnyeteg Lajos, Bruckner Szigfrid, Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon, Vacskamati, na és persze Dömdödöm közös életéről…

A Még hogy mi nem olvasunk! 3-4. osztályosoknak szóló programsorozat 2. találkozóján folytatjuk az ismerkedést Lázár Ervin mesevilágával. Beszélünk  barátságról, elfogadásról és megértésről, majd mindezt versbe öntjük. Ja, és rajzolunk is!

 • Gregus Máté Iskola, Székkutas
  2012. december 13.
Share

Lázár Ervin mesevilága„A kerek tó mellett királyi kastély, harminchat tornyú, háromszáz ablakos. Ebben a kastélyban lakott Östör király meg a lánya, Árnika. Nagyon igazságos ember volt Östör király. Azt büntette, akit kellett, és azt jutalmazta, aki megérdemelte. De legeslegvilágosabban abból látszik, hogy milyen jó király volt, hogy dühösen soha nem parancsolt senkinek semmit.”

A Még hogy mi nem olvasunk! 3-4. osztályosoknak szóló programsorozat 1. találkozójának témája Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnika című meseregénye.

 • Gregus Máté Iskola, Székkutas
  2012. november 22.
Share