Borbás Marcsi Földeákon és Csanádpalotán

foldeak_borbas
Irodalom a konyhában 5.

Ez történt Földeákon:
2013. április 10-én 5. alkalommal gyűltek össze a Kavar a nagyi klub tagjai az Olvasó Dél-Alföld – Irodalom a konyhában című programsorozat zárásaként. Komoly előkészületekkel vártuk Borbás Marcsi “gasztroangyalt”, televíziós személyiséget. Velünk tartott Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója, Dobosné Brezovszky Anikó osztályvezető és Fodor Mónika könyvtáros kolléganő szintén a Somogyi-könyvtárból.  A Kavar a nagyi klub minden tagja részt vett az előkészületekben. A falubeli és szegedi résztvevőkkel együtt kb. ötvenen gyűltünk össze a könyvtárban, a vendégeket friss, meleg töpörtős pogácsával, túrós pogácsával, sajtos tallérral és kávéval vártuk.

Megérkezett Borbás Marcsi, aki kedves mosolyával rögtön levett bennünket a lábunkról. Először benézett a konyhába, ahol szorgos munka folyt: készült az ebéd. A könyvtárban beszélt a régi idők szakácsairól, rövid részleteket olvasott fel „főzős” irodalmi művekből. Arról is beszélt, hogy milyen fontos lenne, ha magunk megtermelnénk a zöldségeket, gyümölcsöket, nem ennénk annyi vegyszert. Ha a csirkét, sertést is magunk nevelnénk, nem lenne az étrendünkben annyi „mű-ennivaló”, adalék, ízfokozó. Nagyon helyeselte, hogy a Kavar a nagyi klub visszanyúl a régi idők egyszerű ételeihez, a nagyik előkotorják a félig már feledésbe merült recepteket.

Gyorsan eltelt az idő, emlékül adtunk egy „kiskas” ajándékot: túrót, tejfölt, szalámit, édes és erős darált nyers paprikát, tojást, lekvárokat, nyakláncot, mind kézi készítésű, házi termék. Több vendég is hozott neki ajándékot. A klub pólóját és kötényét is felvette és közös fotó is készült vele. Mindenki emlékbe kapott egy kis nagyi receptes füzetet, amit Marcsival dedikáltathatott a találkozás emlékére. Ebédre régi finom ételeket készítettek tagjaink: piros borsóleves, szilvalekváros, birslekváros és túrós derelye készült, utána édes és sós túrós lepény, málé és hájas kifli zárta a sort. Ebéd után Marcsi elbúcsúzott, mert tovább kellett utaznia. Nagyon örültünk, hogy vendégül láthattuk, nagy megerősítés nekünk, hogy jó úton járunk, mert meg szeretnénk őrizni nagyanyáink lelkületét, receptjeit, életmódját.

csanadpalota_borbas
Csanádpalotai beszámoló:

Az irodalmi menüsor 5., utolsó fogása a desszert igazi csemegének ígérkezett mikor a ”MENÜEST étlapját” átnéztük. A kis csoport – jó néhány érdeklődővel kibővülve-  nagy örömmel, izgalommal jött szerdán délután , hogy találkozzunk az ismert műsorvezetővel . Kicsit döcögősen indult a kérdezgetés, de a “Gasztroangyal” tényleg pont olyan kedves, mosolygós, közvetlen mint a műsoraiban – mindenkit levett a lábáról. Úgy beszélgetett az itt lévőkkel teljesen hétköznapi és különleges főzési dolgokról, mintha nem is most találkoztunk volna először. Persze mindenről kérdezgették, a forgatásokról, a helyszínekről, az ottani főzésekről….

Összefoglalva: Csanádpalotán a menüest/menüestek résztvevői igazán jól érezték magukat, és már azt kérdezték, hogy mikor lesz hasonló programsorozat, mert itt a helyük!

  • Művelődési Ház és Könyvtár, Földeák
    2013. április 10.

 

  • Városi Könyvtár, Csanádpalota
    2013. április 10.

Kapcsolódó képek:

Share

Hozzászólások lezárva.