Egy örökzöld téma: hogyan szerettessük meg gyermekünkkel az olvasást?

olvasogyerek
Avagy: ötletek a világhálóról 2014 nyarán

“Hogyan nevelhetünk könyvmolyokat a digitális korban?
… az olvasást interaktív élménnyé kell tenni. Fontos, hogy az olvasás ne érjen véget a könyv letételével. Az olvasásélmény megbeszélése, kitárgyalása, vagy az olvasott jelenetek eljátszása is fejlesztheti ezt az interaktív viszonyt a könyvekkel szemben. Emiatt nagyon fontos, hogy a gyerek úgy érezze, ő választ.” (tovább: hvg.hu)

“Ne erőltesd az olvasást! A vakáció nem arról szól, hogy minél több könyvet elolvasson a gyerek. Nem kell forszíroznunk az olvasást, hanem hagyni, hogy kicsit kiszellőztesse a fejét, élvezze a nyár egyéb örömeit. Fontos, hogy az olvasás tényleg élmény és kikapcsolódás legyen neki a jövőben is, ne kényszernek érezze azt. Így ha egy általad kevésbé kedvelt író könyvét szeretné elolvasni, vagy olyan könyvet választ, amit te magadtól sosem adtál volna neki, inkább ne szólj bele a döntésébe, lehet, hogy pont az a könyv fogja megszerettetni vele az olvasást.” (tovább: babamama.hu)

És ahogy a szakemberek látják – egy kerekasztal-beszélgetés megállapításai:
“Nem hülye a gyerek, csak nem tetszik neki!
… Ma a szülőknek nehezebb a helyzete – egyfelől egyre szélesebb a gyermekkönyv-kínálat, amiből nem könnyű kiválasztani a tényleg jót és korosztályhoz illőt, másfelől viszont a fiatalokat inkább a tévé és a számítógép vonzza, így nagyon ügyesen kell megtalálni és kezükbe adni azt a könyvet, amit elolvasnak, és kedvet kapnak a továbbiakhoz…
… Minden tizedik gyerek olvasási nehézségekkel küzd, ennek sok esetben a félelem áll a hátterében. Az iskolai számonkérés, az eredményorientáltság elveszi az olvasás örömét, helyette a stressz marad.” (tovább: olvasasklinika.hu)

Kapcsolódó képek:

Share

Hozzászólások lezárva.