Christine Nöstlinger: Suzi titkos naplója / Paul titkos naplója

suzi_titkos_naploja
Még hogy mi nem olvasunk?!  5.
A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

A kiskamasz Paul vidéken töltött évek után újra a fővárosba kerül édesanyjával. Nem önszántából. Szerette a természet közelségét, nehéz volt a válás barátaitól. Még szerencse, hogy a régi városi iskolájában folytathatja tanulmányait. Vagy mégsem olyan nagy szerencse? A barátai megváltoztak. Különösen Suzi, aki nemrég még a legjobb pajtása volt. Most mással súg-búg, őt pedig semmibe sem veszi. Mi történt? Paul sehogy sem érti. És menekülne: el a városból… Suzi másként látja a dolgokat. Ő úgy érzi, Paul változott meg, de nagyon. Pökhendi lett, örökké dicsekszik, hazudozik. És különben is: mikor volt az, amikor barátok voltak? Ma másvalaki a barátja, ezt Paulnak is meg kellene értenie! A két szereplő naplójából megtudhatjuk, hogyan látják ugyanazokat az eseményeket, s van-e remény az egyiküknek sem kellemes helyzet feloldására.

Kétfelől olvasható könyv.

 • Arany János Általános Iskola és Könyvtár, Geszt
  2013. április 11.
Share

Michael Ende: Momo

ende_momo

Még hogy mi nem olvasunk?!
4.
A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

Momo története a fantázia világában játszódik, a Soha és Sehol birodalmában, avagy a kitágított, időtlen jelenben. Nem királyfiak, tündérek és varázslók népesítik be ezt a birodalmat, helyszíne egy modern nagyváros, valahol Dél-Európában. De ha ezt a világot Momónak és barátainak szemével látjuk, kiderül, hogy a mi korunk sem szegényebb csodákban és titkokban, mint a rég letűntek.

 • Arany János Általános Iskola és Könyvtár, Geszt
  2013. március 21.

 

Share

Lackfi János–Vörös István: Apám kakasa

lackfi_apam_kakasa
Még hogy mi nem olvasunk?! 2.
A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

Vörös István: Könyves napló (részlet)
Gyerek vagy, csupa szeretet:
szereted a könyveket?
Sulitáskád oly fülleteg!
Pihenni próbálsz: nem lehet.

 

 • Arany János Általános Iskola és Könyvtár, Geszt
  2013. február 21.
Share

Ami a szívedet nyomja – svéd gyermekversek

szivedet_nyomja
A Még hogy mi nem olvasunk?! programsorozat 1. találkozója
A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

Ami a szívedet nyomja, azzal a legnehezebb megbirkózni. Apának, anyának sok a dolga, a tanárod más gyerek gondját is viseli, pajtásod sokszor csak fél füllel figyel rád. Pedig oly jó lenne elmondani valakinek, ami egyre gyűlik és szorít ott belül, az érdekes felfedezéseket, melyekért lelkendeztél, a barátságról, szerelemről kialakult gondolataidat, a felnőttek furcsaságait, a világ zavarba ejtő eseményeit s nem utolsósorban megtalálni helyedet ebben a bonyolult nagyvilágban. Jó volna néha verset írni – abban talán ki lehetne fejezni mindezt. Három svéd költőnő megpróbált azon a nyelven, amely minden gyerek sajátja, verset írni arról – ami a te szívedet is nyomja. Ezt a nyelvet kitűnően érti a fordító, Tótfalusi István, akinek nagy szerepe van a svéd gyerekversek hazai sikerében.

 • Arany János Általános Iskola és Könyvtár, Geszt
  2013. február 14.
Share

Lázár Ervin mesevilága

lazar_ervin_mesei

A Még hogy mi nem olvasunk?! programsorozat 1. foglalkozása Békés megyében Lázár Ervin mesevilágába kalauzolja el a résztvevőket.

“Talán kezdjük úgy e kurta mesét, hogy ballag az utcán egy nagy bajuszú, rozmárbajuszú, harcsabajuszú, lelógó varjúszárnybajuszú férfi. Lassú medveléptekkel ballag. Vagyis súlyosan, de egy kissé lomhán is. Nem tudni, hova ballag, ő se igen tudja, de ez most nem érdekes. Már estefelé jár az idő, furcsa árnyékok nyújtózkodnak az utcán, s a nagy bajuszú, rozmárbajuszú, harcsabajuszú, lelógó varjúszárnybajuszú férfi dünnyög az árnyékoknak…” (Csukás István)

Előadó: Juhász Orsolya

 • Esély Pedagógiai Központ, Békéscsaba
  2013. január 29.
 • Arany János Általános Iskola és Könyvtár, Geszt
  2013. február 14.
 • József Attila ÁMK, Mezőhegyes
  2013. február 8.
 • Márki Sándor Általános Iskola, Kétegyháza
  2013. február 4.
 • Általános Iskola és Óvoda, Okány
  2013. február 15.
Share