Fotográfusnők – Nők a fotográfiákon

noi_fotografusok

Az Országos Könyvtári Napok keretében október 9-én, szerdán délután fél 5-kor láthatják az érdeklődők Dömötör Mihály fotóművész vetített képekkel illusztrált előadását a szegedi Somogyi-könyvtárban.

“A nő ezer arca” programsorozat résztvevői már találkozhattak az előadóval, és most azok is elmerülhetnek a témában, akik nem kapcsolódtak be az Olvasó Dél-Alföld foglalkozásaiba.

“… azt szeretném a közönséggel megosztani, hogy nő fotográfusok, fotóművésznők a maguk speciális női látásmódjával, hogyan gazdagították a fotóművészetet és ezen keresztül valóságlátásunkat.”
Az előadásról és Dömötör Mihályról itt olvashatnak többet.

Megtekintésre ajánljuk az E. Csorba Csilla Magyar fotográfusnők című kötetéhez (a fenti kép ebben látható) feltöltött online galériát.

Share

„A nő ezer arca” – az előadó szemével

domotor_mihaly
Dömötör Mihály fotóművész gondolatai:

“A nő ezer arca” program keretében tartottam vetített képes előadást Ruzsán és Zákányszéken Fotográfusnők – nők a fotográfiákon címmel.

Valószínűleg a téma újszerű volta, érdekessége miatt mindkét helyszínen sokan voltak. Tanítottam fotótörténetet, de ilyen megközelítésben s fotográfus nőkre koncentrálva nem foglalkoztam a témával.
Szerencsére Csizmadia Edit könyvtáros időben felkért, volt időm felkészülni.

Képekről, fényképekről beszélni csak úgy van értelme, ha meg is lehet mutatni a fotókat. Ezért összeállítottam egy 100 képből álló PowerPoint-sorozatot. Rövid kép- és fényképkészítés-történeti áttekintés után, a nemzetközi és a magyar fotográfusnők közül néhány jelentősebb alkotó munkáiból vetítettem válogatást. Ezután a nők a fotográfiákon téma következett. Itt elsősorban akt fotókat mutattam, mint a fotográfia egyik kitüntetett műfaját. Szokásom hoz híven a két előadás alkalmával is vittem némi humort az előadásba.
Kakuszi Péter irodalomtörténész főiskolai docenssel együtt, felváltva adtunk elő, így szerintem a fotó és az irodalom kiegészítve egymást egy változatos, érdekes másfél órás programot eredményezett.
Az általam megkérdezett néhány jelenlévőnek is ez volt a véleménye, sőt, ezt bizonyítandó az előadásunk alatt senki sem szökött meg.

A két sikeres előadáshoz mindenképpen kellet Csizmadia Edit könyvtáros lelkes alapos előkészítő munkája, valamint ezt kiegészítve a helyi szervezők segítsége is.
Úgy gondolom, hogy a kész előadásokat az ősz, vagy a tél folyamán, több helyszínen is meg lehetne ismételni.

Share

Női szerepek az alkotóművészetbenNők az irodalomban és a társművészetekben – nőkép és női identitás írásban és képben

A résztvevők Dömötör Mihály fotóművész és dr. Kakuszi Péter irodalomtörténész segítségével sorra veszik a női (szépség) ideálok és a női szerepek változását a 19-20. században. Szó lesz női mítoszokról, a magyar kultúrtörténet kiemelkedő női alkotóiról.

„A nő ezer arca” programsorozat 2. találkozójához képzőművészeti kiállítás is kapcsolódik helyi női alkotók munkáiból.

A beszélgetést Csizmadia Edit könyvtáros, drámapedagógus (Somogyi-könyvtár) vezeti.

  • Móra Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár (Ruzsa)
    2013. január 17.

  • Zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtár
    2013. január 24.
Share