Elbúcsúzott Szegény Dzsoni és Árnika…

Befejezéséhez érkezett a  Még hogy mi nem olvasunk?! programsorozat a  békéscsabai Esély Pedagógia Központ 4. osztályosai körében. A programban résztvevő felnőttek és gyerekek egyaránt az öröm könnyeivel búcsúztatták Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika című meséjét. Ezek a szeretet és öröm könnyei voltak! Köszönjük szépen Orsi Néni!

bekescsaba5

 • Esély Pedagógiai Központ, Békéscsaba
  2013. február 26.

 

Share

Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika

bekescsaba4
A Még hogy mi nem olvasunk?! programsorozat 4. találkozója
A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

“És úgy is lett. Majd ha megtanulsz olvasni, és végigböngészed a régi, megsárgult újságokat, megtalálod bennük, hogy a Szegény Dzsoni SC a világ minden futballcsapatát könnyedén legyőzte, megnyerték az Európa-kupát, a Világ-kupát, az Óperenciás-kupát, és a Kupa-kupát is megnyerték.”

 • Esély Pedagógiai Központ, Békéscsaba
  2013. február 19.
Share

“Amelyben egy mese írására szövetkezünk…”

szegeny_dzsoni_bekescsaba
A Még hogy mi nem olvasunk?! programsorozat 3. találkozója

A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

“Ott ballagott szegény Dzsoni egy nagy kerek erdő közepén. Fütyörészett. Hol szomorúan, hol meg vidáman. Már attól függően, hogy milyen kedve volt. “Én vagyok a világon a legszegényebb – gondolta, és egy szomorkás dallamba kezdett. Tényleg, a rajtavalón meg egy vándorboton és a bicskáján kívül nem volt semmije. – De hiszen a világon a leggazdagabb is én vagyok” – gondolta, és azon nyomban trillázni és bukfencezni kezdett a füttye. És valóban, ő volt a világon a leggazdagabb, hiszen az övé volt az erdő, a kék ég, a madarak, az út menti gizgazok; az övé volt az egész nagy tágasság, széles e világ az övé volt.”

 • Esély Pedagógiai Központ, Békéscsaba
  2013. február 12.
Share

Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika – ajánló bibliográfia

lázár_e
A Még hogy mi nem olvasunk?!
programsorozat 2. találkozójához
A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

Könyvek:
A kétbalkezes varázsló
/ Békés Pál. – [Lőrincze Miklós rajz.] 2. kiad., Budapest : Osiris Kiadó, 1999. – 135 p.
Gombos Jimm és Lukács, a masiniszta / Michael Ende – Budapest : Móra, 2001. – 272 p.
Ha én felnőtt volnék / Janikovszky Éva. – Budapest: Móra, 2008. – 33 p.
Négyszögletű Kerek Erdő / Lázár Ervin – Budapest : Osiris, 2006. – 166 p.
Szegény Dzsoni és Árnika /Lázár Ervin – Budapest : Osiris, 2004. – 81 p.
Trapiti / Darvas László – Budapest : Magvető, 2002. – 306 p.
Túl a Maszat-hegyen : Muhi Andris és a pacák birodalma : verses meseregény / Varró Dániel ; [Varró Zsuzsa rajzaival], Utánny. – Budapest : Magvető, 2003 – 205p.

Versek:
Apám kakasa : változatok klasszikus magyar gyerekversekre / Lackfi János, Vörös István ; Molnár Jacqueline rajzaival, Budapest : Noran Kiadó, 2009. – 153. p.
Eső után / Weöres Sándor – In: Weöres Sándor válogatott versei / [vál. és az utószót írta Lator László]. – Budapest : Unikornis Kiadó, 1996. – 3 db ; (A magyar költészet kincsestára, ISSN 1216-5611 ; 48.) 1. köt. – 265 p.

Kazetta:
Szegény Dzsoni és Árnika [Hangfelvétel] / Lázár Ervin mesejátéka ; [ea.]: Vajda László, Grünwald Kati, Derzsi János et al. ; dramaturg: Molnár Magda ; rend.: Sólyom András, – Budapest : Hungaroton, 1984.

CD:
Túl a Maszat-hegyen [Hangfelvétel] : zenés kalandlemez / Varró Dániel, Presser Gábor ; mesélő Garas Dezső ; [szereplők] Kovács Judit, Ellinger Edina, Presser Gábor et al., Budapest : Sony BMG Entertainment, cop. 2005. – 1 db CD lemez, 1 db CD lemez, 73 min. 44 s.

DVD:
A négyszögletű kerek erdő [DVD-felvétel] : Szörnyeteg Lajos jaj de álmos… és más mesék : kecskeméti rajzfilmek ; írta és rendezte Hegyi Füstös László et al. ; operatőr Polyák Sándor et al. ; zene Muzsikás Együttes et al., [Kecskemét] : Kecskemétfilm Kft. ; [Budapest] : Mokép – Pannónia Kft., [2009] 1 db DVD lemez, 78 min.

 • Esély Pedagógiai Központ, Békéscsaba
  2013. február 5.
 • József Attila ÁMK, Mezőhegyes
  2013. február 8.
Share

Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika

lázár_e
A Még hogy mi nem olvasunk?! programsorozat 2. találkozója
A foglalkozást vezeti: Juhász Orsolya

Östör király csakis ahhoz adja a lányát, akit Árnika szívből szeret, és ez nem más, mint Dzsoni, a világ legszabadabb embere. A hagyományos mesékből érkező lovagok azonban hiába vívnának meg életre-halálra Árnika kegyeiért. Ebben a történetben semmi esélyük sem lenne, mert Lázár Ervin meséiben minden egy kicsit másképp történik, mint ahogy szokott. Még a Százarcú Boszorka is képes jót cselekedni, de csak ha nagyon muszáj. Lázár Ervin meséi a gyerekek mellett mindazoknak is szólnak, akik nem hajlandók kinőni a mesék világából.

 • Esély Pedagógiai Központ, Békéscsaba
  2013. február 5.

 

 • József Attila ÁMK, Mezőhegyes
  2013. február 8.
Share

Lázár Ervin mesevilága

lazar_ervin_mesei

A Még hogy mi nem olvasunk?! programsorozat 1. foglalkozása Békés megyében Lázár Ervin mesevilágába kalauzolja el a résztvevőket.

“Talán kezdjük úgy e kurta mesét, hogy ballag az utcán egy nagy bajuszú, rozmárbajuszú, harcsabajuszú, lelógó varjúszárnybajuszú férfi. Lassú medveléptekkel ballag. Vagyis súlyosan, de egy kissé lomhán is. Nem tudni, hova ballag, ő se igen tudja, de ez most nem érdekes. Már estefelé jár az idő, furcsa árnyékok nyújtózkodnak az utcán, s a nagy bajuszú, rozmárbajuszú, harcsabajuszú, lelógó varjúszárnybajuszú férfi dünnyög az árnyékoknak…” (Csukás István)

Előadó: Juhász Orsolya

 • Esély Pedagógiai Központ, Békéscsaba
  2013. január 29.
 • Arany János Általános Iskola és Könyvtár, Geszt
  2013. február 14.
 • József Attila ÁMK, Mezőhegyes
  2013. február 8.
 • Márki Sándor Általános Iskola, Kétegyháza
  2013. február 4.
 • Általános Iskola és Óvoda, Okány
  2013. február 15.
Share