A Jókai bablevestől Krúdy boráig – „Írók és étkek” – Nagy íróink, költőink és kedvenc étkeik

60_híres

 

Az Irodalom a konyhában programsorozat 2. foglalkozása – a foglalkozást Fekete Gabriella, magyartanár, közoktatási szakértő vezeti.

„Az irodalom és a konyha szoros kapcsolatban áll, mondta Márkez, faljuk a jó regényt, szomjazzuk a verseket, ennivaló, innivaló, mondanivaló.” (Vámos Miklós)

  • Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár
    2013. január 24.
  • Békés Városi Püski Sándor Könyvtár
    2013. február 22.

Linkajánló:
Magyar gasztronómia
Itt enned, innod kell
Híres emberek – kedvenc ételek

Könyvajánló:
Cserna-Szabó András: Friss irodalmi húsok. 24 fiatal magyar író válogatott irodalmi falatkái. Pallas Stúdió, Budapest, 2001.
Réz Pál: Irodalmi szakácskönyv. Minerva Kiadó, Budapest, 1970.
Móra Ferencné szakácskönyve

Receptajánló:
Jókai bableves

  • Hozzávalók: 25 dkg tarkabab, 80 dkg füstölt sertéscsülök, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 szem bors, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 10 dkg füstölt kolbász, 2 babérlevél, 10+3 dkg liszt, 1 tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 ek. olaj, 1 mk. pirospaprika, 2 dl tejföl, ecet vagy citromlé, 1/2 hegyes zöldpaprika.
  • Elkészítés: Előző este beáztatjuk a csülköt és a babot. A meghámozott fokhagymát és a borsot teafű-tartóba rakjuk (így könnyedén el tudjuk majd távolítani). A répákat meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. A kolbászt vékonyan felkarikázzuk. A csülköt feltesszük főni, annyi vízben, hogy ellepje. Ha félig megfőtt, hozzáadjuk a babérlevelet és a “teatojást”. Ha a bab is félig megpuhult, hozzáadjuk a répaféléket és kolbászt, és az egészet puhára főzzük. Elkészítjük a csipetkét: 10 dkg lisztet elkeverünk csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül tésztát gyúrunk, cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, és lisztezett deszkán, “meggömbölygetjük” őket, szikkadni hagyjuk. A hagymát finomra vágjuk, az olajon megpirítjuk a 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük. A csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, majd visszatesszük. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, forralva puhára főzzük, végül savanyítjuk, sózzuk.

Feladat:
Melyik híres embernek mi volt a kedvenc étele?

rétes Krúdy Gyula
citromos kolbász, pozsonyi kifli Deák Ferenc
tiroli máj Mikszáth Kálmán
kolozsvári töltött káposzta Petőfi Sándor
a paprikáscsirke galuskával és a túróscsusza tejfellel nyakon öntve Mátyás király és Beatrix
hideg nyalat kagylóban tálalva Kölcsey Ferenc és Vörösmarty Mihály
bableves csipetkével és kolbászreszelékkel József Attila
hagyományos paprikás ételek Széchenyi István
sáfrányos ízesítésű ételek Arany János
túrós csusza, és a finom pecsenyehúsok Déryné Széppataki Róza
palócleves Jókai Mór
sült csirke paradicsommal, édességek Kossuth Lajos
tányérhús, rácponty, marha- és körömpörkölt Molnár Ferenc

Kapcsolódó képek:

Share

Hozzászólások lezárva.