Az Irodalom a konyhában programsorozat 2. foglalkozása – a foglalkozást Fekete Gabriella, magyartanár, közoktatási szakértő vezeti.
„Az irodalom és a konyha szoros kapcsolatban áll, mondta Márkez, faljuk a jó regényt, szomjazzuk a verseket, ennivaló, innivaló, mondanivaló.” (Vámos Miklós)
- Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár
2013. január 24.- Békés Városi Püski Sándor Könyvtár
2013. február 22.
Linkajánló:
Magyar gasztronómia
Itt enned, innod kell
Híres emberek – kedvenc ételek
Könyvajánló:
Cserna-Szabó András: Friss irodalmi húsok. 24 fiatal magyar író válogatott irodalmi falatkái. Pallas Stúdió, Budapest, 2001.
Réz Pál: Irodalmi szakácskönyv. Minerva Kiadó, Budapest, 1970.
Móra Ferencné szakácskönyve
Receptajánló:
Jókai bableves
- Hozzávalók: 25 dkg tarkabab, 80 dkg füstölt sertéscsülök, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 szem bors, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 10 dkg füstölt kolbász, 2 babérlevél, 10+3 dkg liszt, 1 tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 ek. olaj, 1 mk. pirospaprika, 2 dl tejföl, ecet vagy citromlé, 1/2 hegyes zöldpaprika.
- Elkészítés: Előző este beáztatjuk a csülköt és a babot. A meghámozott fokhagymát és a borsot teafű-tartóba rakjuk (így könnyedén el tudjuk majd távolítani). A répákat meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. A kolbászt vékonyan felkarikázzuk. A csülköt feltesszük főni, annyi vízben, hogy ellepje. Ha félig megfőtt, hozzáadjuk a babérlevelet és a „teatojást”. Ha a bab is félig megpuhult, hozzáadjuk a répaféléket és kolbászt, és az egészet puhára főzzük. Elkészítjük a csipetkét: 10 dkg lisztet elkeverünk csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül tésztát gyúrunk, cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, és lisztezett deszkán, „meggömbölygetjük” őket, szikkadni hagyjuk. A hagymát finomra vágjuk, az olajon megpirítjuk a 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük. A csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, majd visszatesszük. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, forralva puhára főzzük, végül savanyítjuk, sózzuk.
Feladat:
Melyik híres embernek mi volt a kedvenc étele?
rétes | Krúdy Gyula |
citromos kolbász, pozsonyi kifli | Deák Ferenc |
tiroli máj | Mikszáth Kálmán |
kolozsvári töltött káposzta | Petőfi Sándor |
a paprikáscsirke galuskával és a túróscsusza tejfellel nyakon öntve | Mátyás király és Beatrix |
hideg nyalat kagylóban tálalva | Kölcsey Ferenc és Vörösmarty Mihály |
bableves csipetkével és kolbászreszelékkel | József Attila |
hagyományos paprikás ételek | Széchenyi István |
sáfrányos ízesítésű ételek | Arany János |
túrós csusza, és a finom pecsenyehúsok | Déryné Széppataki Róza |
palócleves | Jókai Mór |
sült csirke paradicsommal, édességek | Kossuth Lajos |
tányérhús, rácponty, marha- és körömpörkölt | Molnár Ferenc |