A kezdetek: az élvezetektől a bűnig – A Biblia világa az étkezés tükrében

etelek
A foglalkozást vezeti Fekete Gabriella magyartanár, közoktatási szakértő.

“A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma” (Máté 6, 11)

Linkajánló:
http://www.mult-kor.hu/20120116_bibliai_receptek
http://www.sajti.eoldal.hu/cikkek/receptek/a-biblia-etelei.html
http://www.sajti.eoldal.hu/cikkek/receptek/bibliai-szakacskonyv.html
http://www.egeszsegderuje.hu/index.php/Bibliai-etelek

Könyvajánló:
Vamosh, Miriam Freiberg: Ételek a Biblia korában. Ádám almájától az utolsó vacsoráig
Schmitt, Eleonore: Bibliai szakácskönyv

Receptajánló: A sareptai özvegy lepénye
A Biblia szerint három hozzávaló szükséges: liszt, olaj és tűzifa.
Ez a recept természetesen modernebb:
Hozzávalók: 500 g liszt, másfél teáskanál só, 50 g élesztő, 3 dl víz vagy tej, 8 evőkanál olívaolaj, egy csipetnyi fűszer, például apróra vágott hagymaszár, kakukkfű, szurokfű (oregáno).

Az élesztőt a meglangyosított vízben elkeverjük, tehetünk hozzá egy kávéskanál mézet. A víz helyett használhatunk langyos tejet is. A liszthez hozzáadjuk a sót és az olívaolaj felét, belekeverjük az élesztőt és ízlés szerint a fűszereket. Addig gyúrjuk, amíg a tészta egyenletes lesz, közben hozzáadjuk kanalanként a többi olajat. Meleg helyen 45 percig állni hagyjuk egy kendővel letakarva, ezalatt a tészta megkel. Ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, vagy késsel kisebb 32darabokra vágjuk. Középmeleg sütőben kb. fél óráig sütjük. Akkor vesszük ki, amikor szép barnára sül.

Feladat:
Fejezzék be a kenyérrel kapcsolatos megkezdett közmondásokat, szólásokat!

Ha megdobnak kővel, ……………………………………………..
Úgy hiányzott neki, ………………………………………………..
Olyan jó ember, ……………………………………………………
Ahol kalács nincs, …………………………………………………
Egy fehér kenyérnél, ………………………………………………
Becsüld meg azt, …………………………………………………..
Nincs keserűbb …………………………………………………….
Lesz még szőlő, ……………………………………………………

  • Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár
    2013. január 17.
  • Békés Városi Püski Sándor Könyvtár
    2013. február 8.
Share

Hozzászólások lezárva.