Piacozunk, főzünk, olvasunk! – Szakácskönyvek itthon és külföldön

Az Irodalom a konyhában programsorozat 4. foglalkozása – a foglalkozást Fekete Gabriella, magyartanár, közoktatási szakértő vezeti.

„A mákos bab egy étel, ami úgy készül, hogy kettőt lapozunk a szakácskönyvben.”(graffiti)

  • Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár
    2013. február 7.
  • Békés Városi Püski Sándor Könyvtár
    2013. március 21.

Receptajánló: Szent Lőrinc kenyere – Panforte

Szent Lőrinc vértanú, a vendéglősök, fogadósok, szakácsok védőszentje.
A Panforte hagyományos olasz édesség, a neve – erős kenyér – borsos, fűszeres ízére utal. Siena legismertebb süteménye, ahol annyira szeretik ezt a süteményt, hogy polgárai a városuk védőszentjének, Szent Lőrincnek a kegyeibe ajánlották. A Panforte először 1205 körül szerepel egy montecelsói kolostor dokumentumaiban, amely megemlíti, hogy a parasztoknak ezen sütemény formájában kellett az apácáknak járó adót leróniuk. Állítólag a keresztes lovagok is ilyen süteményt vittek magukkal a háborúkba, mivel az édesség tartós és laktató volt.

Hozzávalók: 15 dkg mogyoró, 15 dkg dió, 15 dkg mandula, 15 dkg cukrozott narancshéj kockára vágva, 15 dkg mazsola, 18 dkg liszt, 1 kávéskanál fahéj, 1 mokkáskanál gyömbér, 2 nagy csipet reszelt szerecsendió, 3-4 szegfűszeg összezúzva, 6-8 szem koriandermag összezúzva, 20 dkg méz, 20 dkg porcukor. Kevés vaj a tortaforma kikenéséhez.

Elkészítés: Egy 24 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és kivajazzuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet a fűszerekkel. A magokat egy zacskóban kicsit összetörjük, majd beleforgatjuk a lisztbe a mazsolával és a narancshéjjal együtt. Eközben a mézet és a cukrot nagyon alacsony lángon összeolvasztjuk és enyhén karamellizáljuk. A lisztes magkeveréket összedolgozzuk a mézes-cukros masszával. Mivel a folyékony karamell rögtön elkezd keményedni, folyamatosan kevergetni kell. A keveréket a tortaformába töltjük, és vizes kézzel elsimítjuk a tetejét. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsül. Ha kihűlt, kivesszük a formából, és két napig pihentetjük, csak aztán vágjuk fel. Zsírpapírba csomagolva tároljuk.

Köves József: Lehel piaci szonettféle
Lehel piac. Itt csirkecombot vettem.
Ott meg a sarokban kimért lenmagot.
E dundi asszonynál a meggyet szerettem,
szőke kenyeret és friss tejet amott.
A hentesnél vérszín vesepecsenyét,
amiből darálva bifsztek lesz, tatár,
micsoda finom és ízletes ebéd!
Lehel piac, színes, zsibongó bazár.
Hazafelé a Váci úton ma jó
szelekkel úszunk, nem kell evező se
utadhoz, aszfalton ringó nagy hajó:
viszünk zöldséget, mely levesbe főzve,
velős csonttal, hússal lesz majd csoda jó!
Repülj hajóm, rajtad a konyha hőse!

Könyvajánló:
Susan Loomis: Ház a Tatin utcán
Susan Loomis: Életünk a Tatin utcán
Frances Mayes: Napsütötte Toszkána
Frances Mayes: Édes élet Itáliában
Judith Ryan Hendricks: Francia kenyér
Tom Stone: Volt egyszer egy tavernám
Oliver, Jamie: A pucér szakács, Park Kiadó, 2003
Oliver, Jamie: A pucér szakács visszatér, Park Kiadó, 2004
Oliver, Jamie: …és egyszerűen csak főzz!, Park Kiadó, 2004
Oliver, Jamie: Jamie konyhája, Park Kiadó, 2007
Oliver, Jamie: Jamie természetesen, 100 recept a kertemből, Park Kiadó, 2009
Oliver, Jamie: Olasz kaják, Park Kiadó, 2010
Oliver, Jamie: Jamie főzőiskolája – Tanulj meg főzni 24 óra alatt, Park Kiadó, 2010
Oliver, Jamie: Jamie vacsorái, Park Kiadó, 2011
Oliver, Jamie: Jamie belevág…, Park Kiadó, 2011
Ramsay, Gordon: Háromcsillagos séf, Alexandra könyvkiadó, Budapest, 2008
Ramsay, Gordon: Nem piskóta, (Humble Pie), A legvagányabb séf élete, Alexandra könyvkiadó, Budapest, 2008
Ramsay, Gordon: Vasárnapi ebéd, Receptek “A Fickó F-fel” zseniális szakácsától, Alexandra könyvkiadó, Budapest, 2008
Ramsay, Gordon: Ízek bűvöletében, T.bálint kiadó, Budapest, 2010
Ramsay, Gordon: Játék a tűzzel, Alexandra könyvkiadó, Pécs, 2010

Linkajánló:
http://www.stahl.hu/hu/
http://www.lacibacsi.hu/
http://www.lazarchef.hu

Konyhai fortélyok:

– A nyers és főtt tojást úgy lehet megkülönböztetni egymástól, ha asztalon megforgatod őket. A nyers rögtön megáll, a főtt pedig tovább gurul.
– A felbontott pezsgőből nem megy ki a szénsav, ha az üvegbe egy kiskanalat lógatsz bele.
– Ahhoz, hogy a kocsonyalé biztosan megdermedjen, a főzés megkezdésekor a húsokkal együtt 3 -3 db csirkelábat teszek a lébe. Biztos siker és nem kell zselatint használni.
– Alufóliába vagy folpackba csomagolva hónapokig eláll az élesztő a fagyasztóban. Ha szükséged van rá, néhány órával felhasználás előtt tedd ki a szobahőmérsékletű konyhába.
– A puding nem bőrösödik meg, ha tálba öntés után egy kanál cukorral megszórjuk.
– Sokkal ízletesebb lesz a rántott hús, ha néhány órával korábban sós, tejbe beáztatod, 1-2 gerezd fokhagyma társaságában, s a hűtőbe rakod.
– Nem kunkorodik fel sütés közben a szalonna, ha villával megszurkáljuk.
– A felvágott zeller és karalábé alufóliába téve a hűtőszekrényben akár egy hétig is friss marad, míg nejlonban csúnyán elszíneződik.
– Mikor jó a sütőpor? Tegyél belőle késhegynyit hideg vízbe. Ha kis buborékok jönnek fel a tetejére, használható. Ha viszont erősen pezseg, inkább dobd ki.
– Szárított fűszerekből egyharmaddal többet használjunk a frissnél, mert szegényebb az aroma és illóolaj-anyagukban.
– Mielőtt habcsókhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vered, tegyél hozzá csipetnyi sütőport. Így a sütemény különösen laza és magas lesz.

 Forrás: http://www.hotdog.hu/fronykajalda/konyhai-fortelyok/konyhai-fortelyok

Share

Hozzászólások lezárva.