„Dínom-dánom” – vigasságok magyar könyvben és filmen

Az Irodalom a konyhában programsorozat 5. találkozója – a foglalkozást Fekete Gabriella, magyartanár, közoktatási szakértő vezeti.
latinovitsbakterhaz

 

„Múltunk: romlott étel.
Jövőnk: dilettáns recept.
Koccintson a Séffel
az, ki jót épp most ehet!”

Fodor Ákos

 

  • Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár
    2013. február 14.
  • Békés Városi Püski Sándor Könyvtár
    2013. április 12.

Hyppolit, a lakáj (1931, rendező: Székely István)

Schneider Mátyás: Julcsa, mi lesz vacsorára?
Julcsa: Hideg libasült, nagyságos úr
Schneider (cinkosan, odahajolva Julcsához): Majd hozzon egy pár fiatal hagymát is hozzá. Lehet hozzá egy pár idősebb is.
Julcsa: Hagymát, a libához? De nagyságos úr, mit fog szólni a nagyságos asszony?
Schneider: Majd én elfordulok, ha beszélek vele.
Megérkezik Hyppolit, Schneiderné pedig leül férje mellé az asztalhoz.
Schneiderné: Hányszor megmondtam neked, hogy nem tűröm az asztalnál a hagymát.
Schneider: Ne, majd ibolyával vagy vagy vagy kö-kökörcsinnel fogom enni ezentúl a libasültet.

A tanú (1969, rendező: Bacsó Péter)

Bástya elvtárs: (a felkínált citromba harap) Mi ez?
Pelikán: Narancs.
Bástya elvtárs: Narancs?!
Pelikán: Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk.
Pelikán: Dezsőnek meg kell halnia.

Indul a bakterház (1979, rendező: Mihályfy Sándor)

Bendegúz: Kendnek is sűrű a levese?
Bakter: Ja, főként ezzel a szarvasbogárral!
Bendegúz: Magának bezzeg szarvasbogár jutott. Adja nekem Bakter úr!
Bakter: Egye fene, lásd kivel van dolgod.”

Sose halunk meg (1993, rendező: Koltai Róbert)

Gyula az unokaöccsének: Ne csak rágj, nyelj is. Lélegezz orron keresztül, lélegezz kisapám.

Receptajánló: Hagymás bab

Hozzávalók: 2 db 40 dkg-os vörösbab konzerv (a fehérbab is megteszi), 15 dkg füstölt szalonna (legyen minél zsírosabb), 2-3 fej vöröshagyma (lilahagyma is jó), Erős Pista (ízlés szerint ajánlott: fél kk), 1 db nagyobb paradicsom, só

Elkészítés: Megpirítjuk az apróra vágott szalonnát (nem árt némi zsírt pakolni alá). Utána rátesszük és szintén megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Ezután megsózzuk (egy-két csipet elég). Hozzákeverjük az Erős Pistát, majd a babot, (a levét ne tegyük bele!) végül az apróra vágott paradicsomot. Pár percig főzzük és kész.

Filmajánló:

A tanú
De kik azok a Lumnitzer nővérek?
Hippolyt, a lakáj
Hukkle
Indul a bakterház
Sose halunk meg
Szindbád
Taxidermia
Veri az ördög a feleségét

Linkajánló:
http://izek-muveszete.lapunk.hu
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20101025/izek_filmek_receptek_avagy_a_8_legjobb_gasztromozi/

Feladatok:

  1. Szindbád – rendezte Huszárik Zoltán

http://www.youtube.com/watch?v=TnEn-P7z_3Y

Idézze fel a filmrészlet megtekintése után, hogy milyen sorrendben következnek egymás után a fogások?
Idézze fel a filmrészlet megtekintése után Vendelin történetét! Mi történt vele?

  1. 2.      Párosítsa a vendéglátó egység elnevezését a leírással!

 

Vendéglátó egység

 

Leírás

1.

Bár

A

Családias hangulatú vendéglátóüzem, amely hideg és meleg ételeket, italokat kínál, főként a helyi vagy környékbeli vendégeknek.

2.

Borozó

B

Friss csapolt- és széles palackozott sör választékkal bíró bajor üzlettípus, amely meleg ételeket, egytálételeket, sülteket (csülök, fatányéros, sült kolbász és virsli) és sörkorcsolyákat kínál.

3.

Cukrászda

C

Széles italválasztékot kínáló italmérés, amely szendvicseket és hidegkonyhai készítményeket is árusít.

4.

Csárda

D

Nagy kávékínálattal rendelkező, könnyű alkoholos és alkoholmentes italokat, gyümölcsleveket kínáló hangulatos vendéglátó egység, amely meleg reggeliket, cukrász- és péksüteményeket, hidegkonyhai termékeket, szendvicseket készít. Kulturális találkahely.

5.

Étkezde, kifőzde

E

Franchise rendszerben működő állandó étel és italválasztékot kínáló automatizált vendéglátóüzem.

6.

Étterem

F

Olaszos jellegű jégkrém és fagylaltüzlet.

7.

Fagylaltozó

G

Nagy befogadóképességű, rendezvények (esküvők, konferenciák) lebonyolítására is alkalmas vendéglátó és szórakozóhely, széles étel és italválasztékkal.

8.

Gyorsétterem

H

Kisebb, a hétköznapi főétkezéseket biztosító, egyszerű, egy- kétfogásos menüket kínáló vendéglátóhely, amely előfizetés mellett házhozszállítást is végez. Szeszes italok közül kizárólag a sör forgalmazása engedélyezett.

9.

Kávéház

I

A városon vagy falun kívüli területen, forgalmas közlekedési pontokon kialakított népies jellegű magyaros fogásokat, vagy viszonylag szűk étel és italválasztékot kínáló vendéglő és mulatóhely. A hagyományos csárda az állataikat vásárra hajtó parasztok és pásztorok étkeztetésére és éjszakáztatására szolgáló létesítmény volt; kocsma és vendégfogadó egyben.

10.

Kocsma

J

Süteményeket, sós és édes aprósüteményeket, fagylaltokat készítő és árusító kisüzem, amely széles italválasztékkal szolgálja a vendégeket.

11.

Söröző

K

Kimért, elsősorban hazai bort árusító kisebb vendéglátó-ipari egység.

12.

Vendéglő

L

Rövid nyitvatartási idejű, szűk ételválasztékkal dolgozó, egyes alapanyagokra, vagy ételkészítési módra specializálódott önkiszolgáló vendéglátóhely (tejivó, lángossütő, főzelék-, grill-, palacsinta-, vegetáriánus bár)

no images were found

Kapcsolódó képek:

Share

Hozzászólások lezárva.