Könyvajánló – Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

pipacsok_a_tengeren

A kisregény a magyar ifjúsági irodalom legjavához tartozik – gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánljuk.

A Pipacsok a tengeren az első szerelem regénye. Eredetileg folytatásokban jelent meg az Újság című lapban Móricz pályájának legelején, kötetként csak harminc évvel később, 1938-ban látott napvilágot.

“Harminc évig porosodott. Mikor megjelent, nem keltett feltűnést, nem kapott bizony honoráriumot, pedig még kértem is a kisfiam temetési költségére, s nem kapott: hogy nem volt benne a szerződésben! S én csak írtam tovább… Azért nem panaszkodom, mert nagy emlék, nagy lelki gyógyulás volt, hogy éppen a letöröttség napjaiban írhattam tovább, s így belekerülhettem a munkás ember harcvonalába: a munka könyörtelen, s ez a jó.
Most elolvastam, s ezt a nagyon fiatalkori írást átadom az életnek, éljen, míg valaki kis örömet lel benne, s ott enyésszen el a könyvek csatamezején, a könyvpolcokon…” (Részlet az Előszóból, 1938)

A történet az író szülőföldjen, a Tiszaháton játszódik. Gabi úrfi, a galambosi tiszteletes kiskamasz unokája beleszeret a szép parasztlánykába, Zsuzsikába. Arról ábrándozik, hogy egyszer valami nagy tettel felhívhatja magára a kislány figyelmét. Az alkalom nem késik sokáig: félelmetes erővel kiont a tavaszonként veszedelmesen áradó Tisza, és többek közt Zsuzsika élete is veszélybe kerül.

A regény a Magyar Elektronikus Könyvtárban
Kapcsolódó olvasnivaló:
Komáromy Sándor: Móricz Zsigmond két ifjúsági regénye (Olvasás portál)

Kapcsolódó képek:

Share

Hozzászólások lezárva.