Könyvajánló – Emma Donoghue: A cafka

cafka

Emma Donoghue1969-ben született Dublinban. A Szoba című regénye 2010-ben „Az év ír regénye” és „A legjobb kanadai regény” lett. Most mégsem ezt, hanem A cafka címmel 2012-ben magyarul megjelent regényét ajánljuk elolvasásra.
Mary Saunders egy botrányos életű fiatal lány megaláztatással, megalázkodással és erőszakkal terhes sorsát követhetjük nyomon. A kissé csípős nyelvű, kissé együgyű lány jó és rossz döntések között ingadozva
egyre mélyebbre süllyed az őt körülvevő fertőben. Bevet minden női fondorlatot egy jobb élet reményében. Hiába sóvárog  jobb élet és a pompa után, érezzük magatartásában, tetteiben a tragédia előszelét. Egy vörös szalag olyannyira megigézi, hogy áruba bocsátja érte egyetlen vagyonát: a testét. Prostituáltként London nyomorúságos negyedébe kerül, s kitanulja az ősi mesterséget. Végül mégis úgy dönt, felhagy bűnös életmódjával, és szolgálólányként falura költözik. Maryt egy idő után már csak sodorják az események az elkerülhetetlen vég felé, és keserűen gyűlöl mindenkit, aki birtokában van a jobb életet jelképező finom holmiknak.
Kitűnő olvasmány az 1700-as évek Angliájáról.

Kapcsolódó képek:

Share

Hozzászólások lezárva.